Sernik złota rosa
Opublikowano: 05.07.2022 r.
Twaróg sernikowy, herbatniki, budyń, jajka i mleko – te kilka składników łączy się, by stworzyć pyszny sernik złota rosa. Idealnie kremowy twaróg na delikatnym spodzie z herbatników, wzbogacony o aksamitną warstwę budyniową. Puszysta piana z białek i odrobina ksylitolu sprawiają, że deser jest nie tylko pyszny, ale i lekko słodki.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 300 g
- Masło - 50 g
- Twaróg sernikowy - 800 g
- Jajko - 2 szt.
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 200 g (2 szklanki)
- Budyń (proszek) - 70 g (2 opakowania)
- Mleko 2% - 750 ml (3 szklanki)
- Białko jajka - 6 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Masło roztop w rondelku. Herbatniki drobno rozkrusz i wymieszaj z masłem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Dwa całe jajka i cztery żółtka ubij z dodatkiem szklanki ksylitolu. Stopniowo dodawaj twaróg, cały czas miksując do połączenia składników.
- Mleko wymieszaj z proszkiem budyniowym i stopniowo wlewaj do masy serowej, cały czas ubijając mikserem.
- Otrzymaną masę wylej na wcześniej przygotowany spód ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut. Zmniejsz moc piekarnika do 150 st. C.
- Sześć białek jaj ubijaj ze szklanką ksylitolu, wyłóż na masę serową i piecz w 150 st. C ok. 15 minut.
- Odstaw do ostygnięcia na co najmniej godzinę do pojawienia się kropelek rosy.
Komentarz dietetyka
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma zdecydowanie mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk