Sernik ze słonym karmelem
Opublikowano: 09.12.2022 r.
Twaróg sernikowy, kajmak i kruche herbatniki to prawdziwa esencja tego pysznego sernika ze słonym karmelem. Dodaj do tego śmietankę kremową oraz odrobinę masła i masz idealną bazę. Nie można też zapomnieć o jajkach, które nadają niepowtarzalną konsystencję. Przepis, który warto mieć w swoim repertuarze!
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 300 g
- Masło - 85 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Kajmak - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Cukier - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 75 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, szklanka
Przepis krok po kroku
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Rozgrzej piekarnik do 175 st. C, a tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- W blenderze zblenduj ciastka z 60 g masła (mogą być niewielkie grudki).
- Przełóż spód z herbatników do tortownicy i równomiernie go rozprowadź na całym spodzie (dnem szklanki ugnieć dobrze - jeśli nie ugnieciesz, spód będzie się rozpadał, nie przesadzaj także i nie ugnieć go a bardzo, by nie był za twardy. Ma być po prostu stabilny i się dobrze trzymać).
- Schowaj tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- W wysokiej misce zmiksuj ser oraz kajmak.
- Jak składniki się połączą, dodawaj żółtko-jajko na przemian do połączenia składników.
- Na końcu dodaj szczyptę soli i krótko zmiksuj.
- Masę serową wlej na spód z herbatników.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godzinę bez termoobiegu. Sprawdzaj na środku patyczkiem, czy nie pozostaje mokre i surowe (!) ciasto na nim.
- Po upieczeniu studź sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
- Sernik ostudź całkowicie.
- Po ostudzeniu dopiero przygotuj karmel.
- Do garnka (najlepiej nieprzywierającego) wsyp cukier i poczekaj, aż się rozpuści. Nie mieszaj w tym czasie. Użyj niewielkiej mocy palnika (nie przypalaj).
- Jak cukier się zabarwi na złoto, dodaj śmietankę oraz masło. Cały czas mieszaj.
- Zredukuj karmel, powinien trochę zgęstnieć. Podczas gotowania karmel może pryskać (więc uważaj).
- Na koniec wsyp sól (około 1/4 łyżeczki, ale dopasuj ilość pod siebie).
- Wszystko wymieszaj i już po dodaniu soli nie gotuj.
- Płynny, ciepły (nie gorący) karmel wylej na sernik.
- Można od razu kroić.
- Karmel trzeba przygotować na świeżo przed serwowaniem ciasta (najlepiej).
Komentarz dietetyka
Ten przepis jest wysokokaloryczny. Dostarcza dużo cukru, tłuszczów nasyconych, ale także białko. Nie zaleca się go osobom, które mają problemy z prawidłową glikemią.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości