Sernik ze śliwkami

Opublikowano: 22.08.2025 r.
Bazą tego sernika jest oczywiście twaróg sernikowy – aż kilogram tej pyszności! Do tego śliwki – 600 gram soczystych owoców, które idealnie komponują się z kremową masą serową. Nie można zapomnieć o maśle oraz dwóch jajkach, które dodają bogactwa smaku i odpowiedniej struktury. Cukier też jest kluczowy, bo sprawia, że deser ma odpowiednią słodycz.
Składniki dla 14 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 200 g (3/4 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 8 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 300 g (1 i 1/4 szklanki)
- Masło - 150 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 2 szt.
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Śliwki - 600 g
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tortownica 26 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Z mąki, proszku do pieczenia, cukru (50g) i masła wyrób kruche ciasto. Wyrobionym ciastem wyłóż spód od tortownicy.
- Spód ciasta upiecz w piekarniku około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
- Śliwki umyj i usuń z nich pestki. Podziel je na połówki.
- Do miski wsyp pozostałe składniki (oprócz śliwek). Masę zmiksuj, tak aby była jednolita, ale nie za długo. Zbyt duża ilość powietrza w masie powoduje opadnięcie sernika po upieczeniu.
- Masę przelej do tortownicy z upieczonym spodem. Na górę ułóż śliwki.
- Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto powinno się studzić w uchylonym piekarniku - dzięki temu sernik nie opadnie.
Komentarz dietetyka
Sernik należy do ciast kalorycznych, natomiast możemy go delikatnie zmodyfikować zamieniając mąkę pszenną na owsianą oraz cukier na słodzik. Wtedy ciasto będzie mniej kaloryczne i dostępne dla osób z nietolerancją glutenu czy cukrzycą.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk