Sernik z żurawiną
Opublikowano: 20.01.2022 r.
Twaróg sernikowy, jajka, cukier puder i suszona żurawina – to tylko niektóre z kluczowych składników, które sprawiają, że sernik z żurawiną jest nie do podrobienia. Delikatna konsystencja twarogu idealnie łączy się ze słodyczą cukru i subtelnym akcentem wanilii z budyniu. Dodatek whisky dodaje całej kompozycji nieco głębi i wyjątkowego aromatu.
Składniki dla 12 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g (lub tłusty, mielony)
- Jajko - 7 szt.
- Cukier puder - 120 g (1 szklanka)
- Kasza manna - 12 g (1 łyżka)
- Budyń (proszek) - 60 g (waniliowy, jedno opakowanie)
- Cukier waniliowy - 12 g (1 łyżka)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy - 20 g (2 łyżki)
- Suszona żurawina - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
- Whisky - 100 ml
- Przyprawy - sól, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią, skórka pomarańczy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- Namocz żurawinę w whiskey. Jeśli nie chcesz używać alkoholu, namocz owoce w ciepłej wodzie.
- Oddziel białka od żółtek.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera na biały puch.
- Następnie dodaj do żółtek twaróg i dokładnie wymieszaj.
- W kolejnym kroku dodaj budyń i kaszę mannę. Dokładnie wymieszaj.
- Skórkę kandyzowaną rozdrobnij nożem i dodaj do masy, wymieszaj.
- Żurawinę odsącz na sitku i obsyp mąką. Dokładnie obtocz w mące.
- Dodaj żurawinę do ciasta i wymieszaj.
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
- Delikatnie wmieszaj białka za pomocą drewnianej łyżki.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej ciasto do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez około 70 minut.
- Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku jeszcze na godzinę.
Komentarz dietetyka
Cukier puder można przygotować również ze słodzików. Wystarczy taki słodzik dokładnie zmielić. Taka wymiana składników wpłynie na kaloryczność całego wypieku.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk