Sernik z wiaderka

Opublikowano: 07.09.2021 r.
Twaróg sernikowy, jajka, cukier i śmietanka kremowa – to główne składniki, które tworzą niezapomniany smak naszego sernika z wiaderka. Dzięki nim uzyskujemy puszystą konsystencję i delikatnie waniliowy aromat, a proszek budyniowy dodaje deserowi aksamitnej gładkości. Rezultat to prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 15 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 200 g
- Budyń (proszek) - 75 g
- Śmietanka kremowa 30% - 140 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- W misce ubij jajka z cukrem na białą masę.
- Następnie dodaj twaróg, budyń i śmietankę kremówkę oraz cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj do połączenia składników.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę twarogową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut.
- Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Komentarz dietetyka
Sernik z wiaderka domowej roboty to doskonała alternatywa dla gotowych wypieków. Domowy sernik nie zawiera konserwantów. Jeśli chcesz aby miał mniej kalorii lub nie możesz pożywać cukru zamień go na ksylitol lub erytrytol.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny