Sernik z wiaderka ze śmietaną kremówką
Opublikowano: 30.09.2021 r.
Twaróg sernikowy i śmietanka kremowa 30% to główne składniki naszego sernika z wiaderka, który jest prosty i pyszny. Maliny i jagody dodają nie tylko koloru, ale też owocowego smaku, a cukier zapewnia odpowiednią słodycz. Zastosowanie żelatyny sprawia, że sernik ma idealną konsystencję i się nie rozpada.
Składniki dla 8 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Cukier - 120 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Żelatyna - 24 g (3 łyżki)
- Maliny - 300 g
- Jagody - 200 g
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- mikser, tortownica 23 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Żelatynę rozpuść w 0,25 szklanki ciepłej wody.
- Zmiksuj twaróg z cukrem i żelatyną.
- Śmietankę ubij wymieszaj z twarogiem.
- Dodaj połowę malin i jagód i wymieszaj. Wlej masę sernikową do tortownicy i posyp resztą owoców.
- Schładzaj sernik przez co najmniej godzinę.
Komentarz dietetyka
Sernik z wiaderka bez spodu jest dobrym źródłem białka, a jeżeli użyjesz do jego przygotowania słodzika, to będzie miał także niski indeks glikemiczny. Sernik bez spodu jest też bezglutenowy, a używając twarogu bez laktozy, może być też bez laktozy.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny