Sernik z wiaderka na herbatnikach

Opublikowano: 15.09.2021 r.
Twaróg sernikowy, jajka, mleko skondensowane, mascarpone, herbatniki i masło – to właśnie na tej magicznej kombinacji bazuje ten sernik z wiaderka na herbatnikach. Połączenie twarogu i mascarpone daje nieziemsko kremową konsystencję, a spod z herbatników i masła idealnie uzupełnia całość, dodając chrupkości. Idealny deser, który zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia!
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 6 szt.
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 300 g
- Mascarpone - 350 g
- Budyń (proszek) - 75 g
- Herbatniki - 250 g
- Masło - 100 g (Pół kostki)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, malakser
Przepis krok po kroku
- Jajka ubij w misce, aż zbieleją. Dodaj do nich twaróg, mleko skondensowane słodzone oraz mascarpone i budyń. Zmiksuj do połączenia składników.
- Herbatniki umieść w malakserze i rozdrobnij. Dodaj ciepłe masło i utrzyj do połączenia składników. Masa powinna być wilgotna.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na spód masę z herbatników. Przelej masę twarogową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 85 minut.
- Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Sernik jest wyrobem wysokokalorycznym. Domowy wypiek zawiera mniej dodatków do żywności. Twaróg zawiera dużo białka i wapnia.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny