Sernik z wiaderka bez spodu
Opublikowano: 30.09.2021 r.
Twaróg sernikowy, cukier, żelatyna i świeże owoce, takie jak maliny i jagody, to kluczowe składniki tego prostego, ale pysznego sernika z wiaderka bez spodu. Idealny deser na letnie dni, który zaskoczy wszystkich swoim lekko kremowym smakiem i owocowym akcentem.
Składniki dla 8 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Żelatyna - 16 g (2 łyżki)
- Cukier - 120 g
- Maliny - 300 g
- Jagody - 150 g
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- mikser, tortownica 23 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Żelatynę rozpuść w 0,25 szklanki ciepłej wody.
- Zmiksuj twaróg z cukrem i żelatyną.
- Dodaj połowę rozgniecionych malin, dokładnie wymieszaj i wlej masę sernikową do tortownicy. Posyp sernik malinami i jagodami.
- Schładzaj sernik przez co najmniej godzinę.
Komentarz dietetyka
Sernik z wiaderka bez spodu jest dobrym źródłem białka, a jeżeli użyjesz do jego przygotowania słodzika, to będzie miał także niski indeks glikemiczny. Sernik bez spodu jest też bezglutenowy, a używając twarogu bez laktozy, może być też bez laktozy.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny