Sernik z wiaderka
Opublikowano: 07.09.2021 r.
Sernik z wiaderka to doskonała propozycja na domowej roboty pyszny i prosty sernik. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty na spotkaniach ze znajomymi.
Składniki dla 15 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 200 g
- Budyń (proszek) - 75 g
- Śmietanka kremowa 30% - 140 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- W misce ubij jajka z cukrem na białą masę.
- Następnie dodaj twaróg, budyń i śmietankę kremówkę oraz cukier z prawdziwą wanilią. Zmiksuj do połączenia składników.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę twarogową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut.
- Wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Komentarz dietetyka
Sernik z wiaderka domowej roboty to doskonała alternatywa dla gotowych wypieków. Domowy sernik nie zawiera konserwantów. Jeśli chcesz aby miał mniej kalorii lub nie możesz pożywać cukru zamień go na ksylitol lub erytrytol.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny