Sernik z tofu
Opublikowano: 02.11.2021 r.
Tofu wzbogacane wapniem, mleczko kokosowe i roślinna galaretka – te składniki rządzą w naszym serniku z tofu. To świetna opcja dla wegan i osób unikających glutenu! Dodaj trochę ksylitolu dla słodyczy i wykorzystaj wegańskie herbatniki na spód. Z połączenia tych składników powstanie pyszny deser, który zaskoczy każdego.
Składniki dla 6 porcji:
- Herbatniki - 100 g (wegańskie, bezglutenowe, bez dodatku cukru)
- Mleczko kokosowe - 400 ml (1 puszka)
- Tofu wzbogacane wapniem - 360 g (2 opakowania)
- Galaretka - 120 g (2 opakowania, roślinna, bez dodatku cukru)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 50 g (do smaku)
- Olej kokosowy - 20 ml (1 łyżka)
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- blender, okrągła forma do pieczenia, rondelek, pojemnik blendera, lodówka
Przepis krok po kroku
- Herbatniki rozdrobnij w blenderze na piasek.
- Olej kokosowy rozpuść i wymieszaj z rozdrobnionymi herbatnikami.
- Powstałą masą wyłóż spód formy.
- Do kielicha blendera wrzuć pokrojone tofu, mleko kokosowe i wsyp galaretki.
- Wszystko razem zblenduj, dodaj ksylitol do smaku i przelej do rondelka.
- Masę gotuj przez około 3 minuty, po czym zostaw na chwilę do przestygnięcia.
- Masę wylej na przygotowany wcześniej spód i wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Podawaj przystrojony owocami.
Komentarz dietetyka
Tofu to zdrowy zamiennik mięsa, jaj czy twarogu bogaty w wapń, który sprawdzi się w różnego rodzaju przepisach- od wytrawnych po słodkie.
Użycie ksylitolu zamiast cukru obniża wartość energetyczną ciasta, dlatego może być spożywany też przez osoby chorujące na cukrzycę.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk