Sernik z serków homogenizowanych
Opublikowano: 07.05.2022 r.
Cztery waniliowe serki homogenizowane, pół kostki masła, trochę cukru i kilka jajek. Do tego puszka brzoskwiń w syropie i trochę skrobi ziemniaczanej. Tyle wystarczy, żeby wyczarować pyszny sernik z serków homogenizowanych. Smak waniliowych serków i soczystych brzoskwiń to połączenie idealne na deser, który zachwyci każdego.
Składniki dla 20 porcji:
- Serek homogenizowany waniliowy - 1000 g (4 sztuki)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Brzoskwinie w syropie - 500 g (1 puszka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, okrągła forma do pieczenia, rózga, miska
Przepis krok po kroku
- Serki włóż do miski, wbij jajka i dodaj rozpuszczone masło.
- Mieszaj całość za pomocą rózgi do połączenia się składników.
- Wsyp skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia (2 łyżeczki) i cukier.
- Brzoskwinie pokrój na mniejsze kawałki i połącz z powstałą masą.
- Przelej masę ciasta do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Do sernika możesz dodać laskę waniliową lub cukier waniliowy. Idealnie sprawdzają się brzoskwinie z puszki.
~ Oliwia Gawron, dietetyk