Sernik z serkiem mascarpone

Opublikowano: 12.07.2022 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa 36%, oraz herbatniki – to kluczowe składniki naszego sernika, który zachwyci swoją kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Całość uzupełnia skórka z cytryny, dodająca mu orzeźwiającej nuty. Cukier puder i cukier waniliowy sprawiają, że deser staje się idealnie słodki.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 150 g
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml
- Cukier puder - 40 g
- Skórka z cytryny - 25 g
- Cukier waniliowy - 15 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Na spód poukładaj herbatniki, tak by nie było żadnej przerwy.
- W dużej misce ubij 1 opakowanie śmietanki na sztywno. Dodaj do niej cukier puder i cukier waniliowy, wciąż ubijając. Dodawaj małymi porcjami serek mascarpone i cały czas ubijaj. Dodaj skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Gotowy krem wyłóż na herbatniki.
- Ciasto włóż do lodówki na 2 godziny.
Komentarz dietetyka
To deser, który ma dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny