Sernik z rosą na herbatnikach
Opublikowano: 29.09.2024 r.
Herbatniki, twaróg, jajka, cukier, masło – oto podstawowe składniki sernika z rosą na herbatnikach. Herbatniki tworzą chrupiący spód, twaróg jest podstawą kremowego nadzienia, a jajka i cukier nadają mu słodycz i konsystencję. Masło sprawia, że wszystko ładnie się łączy i smakuje wyśmienicie.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 80 g (około 16 sztuk)
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Mleko 2% - 125 ml
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 200 g
- Sok z cytryny - 30 ml
- Białko jajka - 5 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, lodówka, forma do pieczenia 24x28 cm
Przepis krok po kroku
- Blaszkę zabezpiecz papierem do pieczenia, a na dno wyłóż herbatniki.
- Jajka ubij z cukrem (połową) i sokiem z cytryny (2 łyżkami) w dużej misce.
- Dolewaj mleko, ciągle ubijając.
- Małymi porcjami dodawaj ser, cały czas ubijając, aż do powstania gęstej jednolitej masy.
- Masę serową wyłóż na ciastka.
- Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i piecz 50 minut.
- W międzyczasie przygotuj masę z białek. Wrzuć je do miski razem z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny i ubij na sztywną pianę.
- Wyłóż masę delikatnie na upieczony sernik (zaraz po wyciągnięciu). Zapiekaj kolejne 10 minut w 140-150 st. C. Nie można spiec piany za bardzo.
- Po tym czasie ostudź ciasto i wstaw do lodówki na całą noc.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny