Sernik z rosą

Opublikowano: 08.05.2025 r.
Masło, twaróg sernikowy, jajka i cukier to główne składniki sernika z rosą, który podbije Twoje podniebienie. Ten kremowy sernik z dodatkiem skórki z cytryny i malin na chrupiącym spodzie z herbatników to soczysta mieszanka smaków, której złota rosa nadaje elegancji i odrobiny słodyczy.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 200 g (1 opakowanie)
- Masło - 100 g (1 kostka)
- Twaróg sernikowy - 500 g (1 opakowanie)
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 150 g (1 szklanka)
- Skórka z cytryny - 10 g
- Maliny - 250 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Rozkrusz herbatniki za pomocą wałka do ciasta.
- Rozpuść masło w garnku, a następnie połącz z rozkruszonymi herbatnikami.
- Włóż masę na spód tortownicy, a całość przełóż do lodówki.
- Wymieszaj ser twarogowy, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i otartą skórkę z cytryny.
- Wlej masę serową na spód z herbatników.
- Upiecz sernik w piekarniku na 160 st. C przez około 50-60 minut.
- Na wystudzony sernik dodaj owoce i warstwę dżemu.
- Wystudź sernik w lodówce najlepiej przez całą noc.
Komentarz dietetyka
Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych owoców, najlepiej sprawdzą się tutaj owoce jagodowe.
~ Oliwia Gawron, dietetyk