Sernik z rodzynkami
Opublikowano: 11.06.2023 r.
Sernik z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczne ciasto, które możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na sernik.
Składniki dla 10 porcji:
- Budyń (proszek) - 80 g (śmietankowy)
- Cukier wanilinowy - 32 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Margaryna do pieczenia - 150 g (w temperaturze pokojowej)
- Cukier puder - 150 g
- Jajko - 4 szt.
- Rodzynki - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Bułka tarta - 20 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Rodzynki opłucz pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, odsącz i oprósz mąką.
- Do miski włóż twaróg sernikowy, margarynę pokrojoną w kostkę, budyń, cukier puder, cukier wanilinowy oraz wybij jajka.
- Składniki zmiksuj przy pomocy miksera na jednolitą masę.
- Do masy dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj masę przy pomocy łyżki.
- Blaszkę do pieczenia natłuść i obsyp bułką tartą.
- Masę serową przełóż do blaszki do pieczenia.
- Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 50 minut.
- Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Komentarz dietetyka
Sernik z rodzynkami to doskonała propozycja na smaczne ciasto. Twaróg stanowi doskonałe źródło białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny