Sernik z ricotty
Opublikowano: 24.04.2021 r.
Sernik z ricotty to doskonały pomysł na smaczny serez w diecie z niskim indeksem glikemicznym oraz w diecie bezglutenowej. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 7 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 200 g
- Mąka kokosowa - 50 g
- Serek ricotta - 300 g
- Jogurt naturalny - 400 ml
- Jogurt skyr - 180 g
- Budyń (proszek) - 20 g (użyj waniliowego lub śmietankowego)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Przygotuj biszkoptowy spód: 3 jajka ubij z 50 gramami ksylitolu na puszystą pianę. Mąkę przesiej przez sitko, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj.
- Całość przelej do blaszki i piecz w piekarniku przez około 20 minut (po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni, spód pozostaw do przestudzenia).
- Przygotuj masę serową: Serek ricotta, jogurt naturalny oraz jogurt skry utrzyj z pozostałym ksylitolem. 4 jajka ubij na puszystą pianę i połącz ją z serkiem.
- Masę serową wylej na podpieczony spód biszkoptowy i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 60 minut.
- Upieczone ciasto studź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.