Sernik z ricottą
Opublikowano: 09.10.2022 r.
Serek ricotta, mascarpone, jajka i cukier – to kluczowe składniki sernika z ricottą, który jest idealnym połączeniem kremowej konsystencji i delikatnej słodyczy. Śmietana i masło dodatkowo podkręcają smak, a sok cytrynowy subtelnie przełamuje słodycz, nadając ciastu wyjątkowy charakter.
Składniki dla 10 porcji:
- Serek ricotta - 500 g
- Mascarpone - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Śmietana 18% - 100 g
- Masło - 100 g
- Cukier - 200 g
- Budyń (proszek) - 80 g
- Sok cytrynowy - 25 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij masło z cukrem.
- Do masła dodawaj małymi partiami sery, ciągle ubijając.
- Do masy serowej wbijaj po jednym jajku i cały czas ubijaj, by powstała gęsta masa.
- Do ciasta dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
- Do masy przesiej proszek budyniowy i wlej sok z cytryny. Dokładnie rozmieszaj.
- Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny