Sernik z polewą czekoladową

Opublikowano: 16.09.2022 r.
Twaróg sernikowy, jajka, masło i czekolada deserowa to kluczowe składniki tego pysznego sernika z polewą czekoladową. Delikatny sernik na bazie twarogu sernikowego i jajek, wzbogacony o masło i budyń, a na wierzchu kremowa, rozpływająca się w ustach czekoladowa polewa z deserowej czekolady i śmietanki kremowej.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 200 g
- Budyń (proszek) - 75 g
- Cukier - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Czekolada deserowa - 200 g
- Śmietanka kremowa 36% - 150 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, duża miska, rondelek, tortownica 22 cm
Przepis krok po kroku
- Do dwóch misek rozdziel białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
- Do żółtek dodaj ser, cukier, budyń, proszek do pieczenia i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ubijaj mikserem na średnich obrotach.
- Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przelej do niej ciasto.
- Ciasto piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 55 minut. Po upieczeniu uchyl lekko drzwi piekarnika, by ciasto przestygło.
- W rondelku roztop czekoladę ze śmietanką. Czekoladą udekoruj ciasto.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny