Sernik z pianką
Opublikowano: 14.04.2021 r.
Ser twarogowy, jajka i masło to klucz do tego sernika z pianką. Delikatny, a jednocześnie kremowy sernik z lekką pianką na wierzchu, słodki dzięki cukrowi, z nutą budyniu, który dodaje mu niepowtarzalnego smaku. To połączenie sprawia, że deser jest nie tylko pyszny, ale również puszysty oraz lekki.
Składniki dla 12 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 1000 g (2 wiaderka)
- Jajko - 7 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 260 g (2 szklanki)
- Cukier - 400 g (2 szkl)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Mleko 2% - 480 ml (2 szklanki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, folia spożywcza, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zmieszaj ze sobą 2 szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół kostki masła, jedno całe jajko i dwa żółtka ( biała przelej do innej miseczki, będą potrzebne później). Ugniataj wszystkie składniki razem tak, by powstało zwarte ciasto.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem, a a na spodzie powykładaj kruche ciasto. Włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiecz przez 7 minut.
- W dużej misce zmiksuj 4 żółtka ( białka odłóż do osobnej miseczki) z połową szklanki cukru i cukrem waniliowym. Do masy dodawaj małymi porcjami twaróg. W małej miseczce wymieszaj mleko z budyniowym proszkiem i dodaj do masy serowej. Ubij wszystko na średnich obrotach.
- Masę serową przełóż do formy z ciastem i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut.
- W misce ubij 6 białek z jedną szklanką cukru, aż powstanie gęsta biała i puchowa masa. Masę bezową wyłóż na wierzch upieczonego ciasta i włóż do piekarnika na 10 minut, obniż temperaturę w piekarniku do 150 stopni, tak by beza nie spiekła się za bardzo.
- Gotowe ciasto zostaw do ostygnięcia.