Sernik z musem truskawkowym

Opublikowano: 29.06.2025 r.
Masło roślinne, twaróg sernikowy, galaretka truskawkowa i świeże truskawki zestawione razem tworzą pyszny sernik z musem truskawkowym. Czekolada gorzka dodaje głębi smaku, a jogurt grecki sprawia, że masa jest lżejsza i bardziej kremowa. Ten deser łączy w sobie klasyczną sernikową delikatność i owocową, orzeźwiającą nutę.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło roślinne - 150 g
- Czekolada gorzka - 150 g
- Jajko - 3 szt.
- Cukier - 250 g
- Mąka orkiszowa - 80 g
- Twaróg sernikowy - 500 g
- Budyń (proszek) - 20 g
- Galaretka - 75 g (użyj truskawkowej)
- Truskawki mrożone - 300 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 100 ml
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, czajnik, sitko, miska, rondelek
Przepis krok po kroku
- Przygotuj mus truskawkowy: w czajniku zagotuj wodę, 400 ml wrzątku wlej do miski, wsyp do niej proszek galaretki i wymieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia.
- Truskawki mrożone włóż do rondelka i nad palnikiem rozmroź truskawki, dodaj 100 gram cukru, zagotuj truskawki a następnie całość zmiksuj na gładką masę.
- Truskawki dodaj do galaretki i dokładnie wymieszaj. Galaretkę zostaw do wystygnięcia a następnie dodaj do niej jogurt i wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C.
- Tortownicę wysmaruj masłem i dokładnie wyłóż papierem do pieczenia.
- W rondelku rozpuść drobno pokrojone masło, odstaw je z ognia i dodaj do niego kostki czekolady i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.
- W misce zmiksuj dwa jajka ze 100 gramów cukru, dodaj do nich rozpuszczoną czekoladę, zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj przesianą mąkę i zmiksuj na jednolite ciasto.
- Tak przygotowane ciasto czekoladowe umieść w tortownicy i piecz około 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij, ale nie wyłączaj piekarnika.
- Przygotuj masę serową: twaróg sernikowy zmiksuj z proszkiem budyniowym i pozostałym cukrem do momentu połączenia się składników. Dodaj jedno jajko i jeszcze raz zmiksuj.
- Masę serową wyłóż na upieczony spód czekoladowy i piecz ciasto około 20 minut w nagrzanym piekarniku.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Na ostudzony sernik wylej tężejący mus truskawkowy, rozprowadź go po całym cieście i pozostaw w lodówce do całkowitego stężania musu truskawkowego.