Sernik z mlekiem skondensowanym

Opublikowano: 11.01.2022 r.
Ser twarogowy, jajka, skondensowane mleko i herbatniki - brzmi nieźle, prawda? To tylko kilka kluczowych składników, które stworzą wyjątkowy sernik z mlekiem skondensowanym. Zamiast klasycznego cukru, używamy tu mleka skondensowanego, które nadaje sernikowi wyjątkowej gładkości i słodkości. Herbatnikowa baza i kremowa masa serowa to połączenie, które rozpływa się w ustach.
Składniki dla 12 porcji:
- Ser twarogowy tłusty - 1000 g (4 małe kostki)
- Jajko - 6 szt.
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 300 g
- Budyń (proszek) - 45 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Herbatniki - 300 g
- Masło - 150 g (3/4 kostki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, miska, malakser
Przepis krok po kroku
- W dużej misce umieść jajka, dodaj mleko skondensowane i ubij.
- Następnie dodaj twaróg, śmietankę kremówkę, budyń.
- Zmiksuj do połączenia składników.
- W malakserze umieść herbatniki, dodaj masło i rozdrobnij.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciastka i ugnieć ręką, przelej masę na sernik.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.
- Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
- Wstaw do lodówki na 12 godzin.
Komentarz dietetyka
Sernik z mlekiem skondensowanym to słodki wyrób domowy niezawierający konserwantów. Sernik jest kalorycznym ciastem. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem trójglicerydów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny