Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami
Opublikowano: 23.02.2022 r.
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami to bardzo dobra propozycja na pyszny i kremowy sernik. Sernik przygotuj dzień przed podaniem i schłodź w lodówce.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 700 g
- Mascarpone - 300 g
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 300 g
- Masło - 120 g
- Budyń (proszek) - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Herbatniki - 200 g
- Jajko - 5 szt.
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, malakser, blacha do pieczenia 20x30 cm
Przepis krok po kroku
- Herbatniki umieść w malakserze, dodaj do nich masło i rozdrobnij do powstania kruszonki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ciastka na spód. Dociśnij ciastka ręką.
- W misce umieść twaróg, serek mascarpone, jajka i mleko skondensowane, zmiksuj.
- Dodaj cukier z prawdziwą wanilią i budyń czekoladowy, zmiksuj krótko.
- Masę twarogową wylej na spód z ciastek.
- Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.
- Sernik wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami i schłodź w lodówce przez 12 godzin.
Komentarz dietetyka
Sernik z mlekiem skondensowanym i herbatnikami to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Sernik zawiera dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasta nie powinni spożywać diabetycy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny