Sernik z mlekiem kokosowym
Opublikowano: 23.04.2021 r.
Sernik z mlekiem kokosowym to doskonała propozycja na smaczny deser. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Składniki dla 10 porcji:
- Wiórki kokosowe - 200 g
- Masło - 50 g
- Cukier - 250 g
- Białko jajka - 3 szt.
- Twaróg sernikowy - 750 g
- Mleczko kokosowe - 400 ml
- Budyń (proszek) - 20 g
- Jajko - 4 szt.
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska
Przepis krok po kroku
- 50 gram masła roztop w garnku, dodaj do niego wiórki kokosowe i wymieszaj, masę pozostaw do wystygnięcia.
- Białka ubij na sztywną pianę, ciągle ubijając dodaj stopniowo 100 gram cukru.
- Ubite białka stopniowo dodawaj do wiórek kokosowych i mieszaj masę.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz. Bezę kokosową wyłóż do formy i wyrównaj.
- Bezę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 15 minut, aż beza się zarumieni. Beze po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotuj masę serową: ser twarogowy, mleko kokosowe pozostały cukier, jajka i budyń w proszku zmkisuj na gładką masę, aby składniki połączyły się.
- Masę serową wylej na podpieczony spód.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45-50 minut, do momentu, aż wierzch sernika będzie ścięty. Na dnie piekarnika postaw naczynie żaroodporne z wodą (sprawi to parowanie wody i nawilżanie ciasta w momencie pieczenia).
- Gdy ciasto będzie upieczone wyłącz piekarnik, uchyl jego drzwiczki i zostaw ciasto do wystygnięcia.
- Wystudzone ciasto wstaw do lodówki na noc. Po tym czasie ciasto możesz udekorować masą czekoladową, galaretką lub świeżymi owocami.