Sernik z mleka w proszku
Opublikowano: 29.09.2022 r.
Herbatniki, twaróg sernikowy i mleko w proszku to podstawa tego pysznego sernika. Potrzebujesz też sześciu jajek, szklanki cukru, budyniu w proszku, odrobinę oleju rzepakowego oraz cukru wanilinowego. Smakująca bajka w rezultacie, która sprawi, że poczujesz się jak w cukierni.
Składniki dla 15 porcji:
- Herbatniki - 200 g (1 opakowanie)
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Budyń (proszek) - 140 g
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Mleko w proszku - 250 g (1 szklanka)
- Cukier wanilinowy - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Herbatniki rozłóż na spodzie blaszki.
- Żółtka ucieraj z cukrem, stopniowo dodawaj olej, budyń, a na końcu dodaj twaróg.
- Zmiksuj masę do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj mleko w proszku.
- Zmniejsz obroty miksera.
- Białka jaj ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaj cukier.
- Ubitą pianę wymieszaj z masą serową i zimnym mlekiem.
- Gotową masę wlej na herbatniki. Upiecz ciasto w piekarniku przez godzinę czasu w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Możesz przygotować dodatkowo polewę czekoladową lub polać sernik masą kajmakową.
~ Oliwia Gawron, dietetyk