Sernik z masłem orzechowym
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Sernik z masłem orzechowym to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodkości. Jest prosty w przygotowaniu, a przy okazji naprawdę puszysty i smaczny.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 75 g
- Jajko - 5 szt.
- Masło - 200 g
- Cukier - 100 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 75 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Do dwóch misek rozdziel białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
- Do żółtek dodaj ser, cukier, skrobię, proszek do pieczenia, odrobinę cukru waniliowego i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ubijaj mikserem na średnich obrotach.
- Dodawaj małymi porcjami ser na zmianę z masłem orzechowym, cały czas ubijając.
- Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie przelej do niej ciasto.
- Ciasto piecz w nagrzanym do 175 st. C piekarniku przez 55 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza dość sporo cukru, wiec nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny