Sernik z mascarpone na herbatnikach

Opublikowano: 13.02.2023 r.
Herbatniki, twaróg sernikowy, mascarpone i jajka to sercowa ekipa naszego sernika z mascarpone na herbatnikach. Aby to było słodkie dzieło sztuki, dorzucamy jeszcze cukier oraz budyń śmietankowy. Ten sernik to połączenie klasyki z nutą nowoczesności dzięki kremowemu mascarpone. Idealny deser na każdą okazję!
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 300 g
- Twaróg sernikowy - 750 g
- Mascarpone - 250 g
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 150 g
- Budyń (proszek) - 40 g (śmietankowy, bez cukru)
- Masło - 15 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, miska, tortownica 24 cm, malakser
Przepis krok po kroku
- Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Masło rozpuść.
- Wymieszaj herbatniki z masłem. Powstałą masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie dociśnij i wyrównaj.
- Oddziel białka od żółtek.
- W misce zmiksuj twaróg sernikowy, żółtka, serek mascarpone, cukier i proszek budyniowy.
- W drugiej misce ubij na sztywno białka jaj.
- Pianę delikatnie wmieszaj w masę sernikową.
- Gotowe ciasto przelej na spód z herbatników.
- Piecz przez około godzinę w 180 st. C.
- Zostaw w piekarniku do ostudzenia.
- Następnie odstaw do lodówki przynajmniej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Domowe wypieki to świetny pomysł na podwieczorek. Dobrze zbilansowana dieta ma w sobie miejsce również na słodycze i słodkie wypieki.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk