Sernik z mascarpone bez pieczenia na herbatnikach
Opublikowano: 19.02.2022 r.
Mascarpone, twaróg sernikowy i delikatne brzoskwinie w syropie tworzą niesamowitą kombinację, która łączy się na herbatnikowej kakaowej podstawie, by dać Ci idealny sernik bez pieczenia. Żelatyna zapewnia perfekcyjną konsystencję, a cukier dodaje odpowiedniej słodkości dla tego kremowego deseru, który zadowoli każde podniebienie.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 500 g
- Mascarpone - 500 g
- Żelatyna - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Brzoskwinie w syropie - 400 g
- Herbatniki kakaowe - 200 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
- W misce umieść twaróg, dodaj mascarpone, cukier wlej żelatynę i zmiksuj.
- Pokrój brzoskwinię w kostkę.
- Dodaj je do masy twarogowej i wymieszaj.
- Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż herbatniki i na nie wyłóż masę twarogową.
- Schłodź ciasto w lodówce przez 4-5 godzin.
Komentarz dietetyka
Sernik z mascarpone bez pieczenia na herbatnikach to domowe ciasto zawierające dużą ilość kalorii. Ciasto zawiera dużo węglowodanów prostych, które szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi. Ciasto możesz posłodzić ksylitolem.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny