Sernik z mango na zimno
Opublikowano: 22.08.2023 r.
Twaróg sernikowy, mascarpone, cukier puder i puree z mango to główne składniki tego pysznego sernika na zimno. Połącz ze sobą kremową masę i orzeźwiający smak cytryny, a wszystko to na spodzie z herbatników. Przepis jest prosty i nie wymaga pieczenia, a smak zachwyci każdego miłośnika owocowych deserów.
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 160 g
- Masło - 100 g
- Żelatyna - 22 g
- Twaróg sernikowy - 500 g
- Mascarpone - 250 g
- Cukier puder - 75 g
- Skórka z cytryny - 15 g
- Sok z cytryny - 50 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (schłodzona)
- Mango - 500 g (puree)
- Przyprawy - skórka z cytryny, sok z cytryny, cukier puder
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, tortownica 24 cm, rondelek, malakser
Przepis krok po kroku
- Herbatniki pokrusz w malakserze na piasek.
- Masło rozpuść w rondelku i wlej do pokruszonych herbatników. Dokładnie wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp przygotowaną masę i wyrównaj, dociskając spód.
- 12 g żelatyny zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
- Do miski włóż twaróg, mascarpone, 2 łyżki soku z cytryny, cukier puder i skórkę z cytryny. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
- Do masy dodaj śmietanę i ubijaj chwilę.
- Rozpuszczoną żelatynę chwilę podgrzej, ale nie zagotuj. Dodaj do niej 5 łyżek masy sernikowej i dokładnie wymieszaj.
- Wlej teraz powstałą masę do pozostałej masy sernikowej i szybko wymieszaj.
- Przelej masę na spód z herbatników. Wyrównaj i wstaw do lodówki na 30-40 minut.
- W tym czasie wymieszaj puree z mango i pozostały sok z cytryny.
- Pozostałą żelatynę zalej zimną wodą i zostaw na chwilę do rozpuszczenia. Następnie podgrzej i dodaj 3 łyżki puree. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj żelatynę do pozostałej masy owocowej i wymieszaj. Jeśli masa sernikowa jeszcze nie stężała, zostaw masę z mango w temperaturze pokojowej.
- Masę owocową wylej na spód z masą sernikową.
- Wstaw do lodówki i pozostaw na całą noc, aż całość dobrze stężeje.
Komentarz dietetyka
Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk