Sernik z malinami

Opublikowano: 08.07.2025 r.
Ser twarogowy, cukier, jajka i maliny – to kluczowe składniki naszego sernika z malinami. Baza z półtłustego sera i cukru zyska na puszystości dzięki dodatkowi jajek, a świeże maliny dodadzą orzeźwiającego smaku. Zanurz się w przygotowaniach, łącząc te składniki w harmonijną, kulinarną całość, która zaskoczy niejedno podniebienie.
Składniki dla 12 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 800 g (1 i 3/4 wiaderka)
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Jajko - 5 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Maliny - 500 g
- Mąka pszenna typ 550 - 260 g (2 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Budyń (proszek) - 40 g (1 budyń)
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- W dużej misce zagnieć ciasto. Dodaj 2 szklanki mąki, kostkę masła, pół szklanki cukru, 3 jajka, kakao i proszek do pieczenia, następnie połącz składniki za pomocą rąk. Gdy ciasto będzie gotowe podziel je na 2 części, z których jedna ma być odrobinę większa. Mniejszą część zawiń w folię spożywczą i schowaj do schłodzenia.
- W osobnej misce utrzyj ze sobą 2 jajka, pół szklanki cukru i cukier waniliowy na niskich obrotach. Dodawaj małymi porcjami ser z wiaderka. Na koniec dodaj budyń waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem. Na spodzie rozłóż większą część ciasta kruchego. Na ciasto wylej masę serową i poukładaj na niej kawałki malin. Maliny możesz powciskać głębiej do masy serowej. Na całość zetrzyj na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta kruchego.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 45 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.