Sernik z kruszonką
Opublikowano: 04.05.2021 r.
Sernik z kruszonką można przygotować na różne sposoby, ale bardzo dobrze smakuje na kruchym spodzie. Sprawdź, co potrzebujesz, aby zrobić to pyszne ciasto!
Składniki dla 20 porcji:
- Budyń (proszek) - 35 g (1 opakowanie)
- Jajko - 6 szt. (6 jajek rozmiar M)
- Serek śmietankowy - 800 g (4 kostki dobrze zmielonego sera)
- Cukier - 135 g (2/3 szklanki)
- Masło - 400 g (2 kostki)
- Cytryna - 90 g (1 sztuka)
- Cukier puder - 170 g (1 i 1/3 szklanki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 245 g (1 i 1/2 szklanki)
- Mąka krupczatka - 270 g (1 i 1/2 szklanki)
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Żółtko jajka - 1 szt. (1 żółtko)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki, szczypta)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, sitko, folia spożywcza, szpatułka, miseczka, blaszka do pieczenia 20x35 cm
Przepis krok po kroku
- 1 kostkę schłodzonego masło pokrój na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj: 1/2 szklanki mąki tortowej (85 g), 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki (270 g), 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1/3 łyżeczkę soli oraz 2/3 szklanki cukru pudru (85 g). Całość wysyp na stolnicę i dodaj masło. Siekaj całość nożem, aż z masła zostaną małe kawałeczki. Dodaj 1 żółtko i 1 jajko, a potem całość zagnieć. Kruche ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 60 min.
- W misce wymieszaj 1 szklankę mąki tortowej (160 g) i 2/3 szklanki cukru pudru (85 g). Następnie wysyp całość na stolnicę i dodaj 1/2 kostki schłodzonego masła (100 g). Masło potnij na mniejsze kawałki, a potem posiekaj nożem. Gdy masło będzie już dobrze rozdrobnione, wymieszaj z resztą składników. Gotową kruszonkę umieść w misce i schowaj do lodówki na 60 min.
- Z lodówki wyciągnij pierwsze ciasto. Rozwałkuj je.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie umieść tam rozwałkowane ciasto i wygładź je do brzegów. Ciasto nakłuj widelcem. Formę z ciastem schowaj do lodówki na 30 min.
- 1/2 kostkę masła roztop w garnku. Pozostaw do ostygnięcia.
- Cytrynę wyszoruj i zlej wrzątkiem. Skórkę zetrzyj na tarce na małych oczkach, a potem wyciśnij sok z pozostałej cytryny.
- Do miski wbij 5 jajek i dodaj 2/3 szklanki cukru (najlepiej drobnego). Ubijaj przez ok. 5 min. Gdy cukier dobrze się rozpuści, zmniejsz obroty miksera na najmniejsze i dodaj do masy 1 opakowanie budyniu waniliowego. Następnie partiami dodaj serek śmietankowy. Gdy te składniki się połączą, powoli wlej przestudzone masło. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj tylko do połączenia się składników.
- Wyciągnij blaszkę z kruchym ciastem i przelej tam całą masę. Następnie wyciągnij z lodówki kruszonkę i posyp ją po całym cieście.
- Piekarnik ustaw na 170 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół).
- Sernik piecz przez ok. 60-65 min.
- Ciasto pozostaw w piekarniku jeszcze na 30 min, a następnie uchyl drzwiczki. Gdy sernik przestygnie, wyciągnij go z piekarnika i wyjmij z blachy.
- Następnie umieść sernik w lodówce. Ciasto podawaj dobrze schłodzone.