Sernik z kaszy jaglanej
Opublikowano: 30.11.2021 r.
Kasza jaglana, orzechy nerkowca, napój migdałowy oraz olej kokosowy to baza w naszym przepisie na sernik z kaszy jaglanej. Ten zdrowy i pyszny deser łączy delikatny smak kaszy z kremowością orzechów i lekkością napoju migdałowego, podkreślony delikatną nutą kokosową. Dodatek ksylitolu sprawia, że sernik jest słodki, ale nie przesłodzony.
Składniki dla 10 porcji:
- Kasza jaglana - 200 g
- Orzechy nerkowca - 180 g
- Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone - 1200 ml
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 180 g (1,5 szklanki)
- Olej kokosowy - 50 ml
- Budyń (proszek) - 60 g (1 opakowanie)
- Rodzynki - 100 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blender, duża miska, papier do pieczenia, sitko, tortownica 22 cm
Przepis krok po kroku
- Nerkowce włóż do garnka i zalej je wrzątkiem. Odstaw orzechy na 3 godziny.
- Kaszę jaglaną zalej 1 litrem mleka migdałowego, dodaj ekstrakt waniliowy i gotuj, aż do miękkości, przez około 25 minut.
- Orzechy wraz z kaszą, napojem migdałowym, słodzikiem i budyniem zblenduj na gładką masę.
- Do masy dodaj rodzynki i wymieszaj.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę z kaszy.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 60 minut.
Komentarz dietetyka
Ten deser to zdrowy wybór.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny