Sernik z karmelem i orzechami

Opublikowano: 24.06.2025 r.
Herbatniki, twaróg sernikowy, biała czekolada, jajka, cukier i masa krówkowa – to składniki, które sprawią, że ten sernik z karmelem i orzechami stanie się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Dodatek orzechów pekan daje wyśmienitą chrupkość, a kremowa masa serowa i karmelowe akcenty czynią go deserem na specjalne okazje.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 180 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Masło - 50 g
- Czekolada biała - 200 g
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 150 g
- Cukier wanilinowy - 12 g
- Budyń (proszek) - 1 g (waniliowy bez cukru)
- Masa krówkowa - 400 g
- Orzechy pekan - 100 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Formę tortownicy zabezpiecz papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem.
- Herbatniki zblenduj drobno, wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż masę na dno tortownicy, dociskając palcami.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
- Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami.
- Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku.
- Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.
- Schłodzony sernik udekoruj masą krówkową i podprażonymi orzechami pekan.
Komentarz dietetyka
To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny