Sernik z kajmakiem i orzechami
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Herbatniki, twaróg sernikowy i masa krówkowa to główne składniki sernika z kajmakiem i orzechami, który dodatkowo wzbogacają orzechy włoskie i mascarpone. Jajka i masło łączą całość w idealną konsystencję, a cukier dodaje odrobinę słodyczy. Ten sernik to prawdziwa uczta dla miłośników deserów z wyraźnym, karmelowym smakiem i orzechową chrupkością.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 300 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 6 szt.
- Masa krówkowa - 200 g
- Orzechy włoskie - 200 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Mascarpone - 300 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, malakser
Przepis krok po kroku
- Herbatniki umieść w malakserze, rozdrobnij.
- Dodaj do nich orzechy włoskie, rozdrobnij.
- Dodaj ciepłe masło i połącz składniki.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Masę z ciastek wysyp na spód i ubij ręką.
- Do misy miksera wbij jajka, dodaj cukier, ubij jajka na białą puszystą masę.
- Dodaj masę kajmakową i zmiksuj.
- Do masy dodaj serek mascarpone i twaróg, zmiksuj krótko do połączenia składników, aby nie napowietrzać zbytnio masy.
- Przelej masę na sernik na spód z herbatników.
- Piecz w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez 70 minut.
- Wystudź sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
- Wstaw do lodówki i schłodź przez minimum 6 godzin.
Komentarz dietetyka
Sernik z kajmakiem i orzechami to słodki wypiek, którego spożywanie powinniśmy bezwzględnie ograniczać do maksymalnie jednego razu w tygodniu. Osoby chorujące na cukrzycę nie powinny w ogóle spożywać deserów z dodatkiem cukru.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny