Sernik z kajmakiem
Opublikowano: 19.01.2022 r.
Tradycyjny sernik z dodatkiem karmelu to idealny pomysł na pyszny deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Poznaj mój szybki i prosty przepis.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Białko jajka - 2 szt.
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Twaróg sernikowy - 1000 g (1 opakowanie)
- Jajko - 5 szt.
- Kajmak - 400 g (1 puszka)
- Budyń (proszek) - 80 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp szklankę mąki, 1/2 kostki masła, żółtka jaj, pół torebki proszku do pieczenia i cukier puder (1 łyżka).
- Zagnieć ciasto, uformuj kulę i włóż do lodówki na 40 minut.
- Ciasto rozwałkuj i przełóż na blachę, nakłuj widelcem i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C.
- Twaróg przełóż do miski, dodaj masło, cukier puder (1 łyżka), wbij jajka i dwa białka.
- Miksuj masę twarogową, na końcu dodaj budyń.
- Masę sernikową wyłóż na kruchy spód i upiecz sernik w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.
- Po ostygnięciu ciasta posmaruj je masą kajmakową.
Komentarz dietetyka
Do sernika możesz użyć gotowej masy sernikowej bądź twarogu, który będzie wymagał zmielenia.
~ Oliwia Gawron, dietetyk