Sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami
Opublikowano: 03.05.2022 r.
Sernik z jogurtów greckich z brzoskwiniami to świetna alternatywa dla najpopularniejszego ciasta w Polsce. Jest bardzo kremowy, puszysty i niezwykle słodki.
Składniki dla 10 porcji:
- Krakersy pełnoziarniste - 200 g
- Masło - 80 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 650 ml
- Budyń (proszek) - 80 g
- Cukier puder - 100 g
- Jajko - 4 szt.
- Brzoskwinie w syropie - 300 g
- Galaretka - 75 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostudzenia. Uważaj, by nie zastygła całkowicie.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na spód ułóż herbatniki.
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij z cukrem na gęstą pianę.
- W osobnej misce rozmieszaj mikserem żółtka wraz z proszkiem budyniowym.
- W rondelku roztop masło i dodaj do żółtek. Całość zmiksuj do połączenia składników.
- Jogurty dodawaj do masy z żółtkami, cały czas mieszając.
- Masę jogurtową wymieszaj z białkami.
- Masę jogurtową przelej na herbatnikowy spód.
- Całość włóż do piekarnika i zapiekaj przez 120 minut.
- Brzoskwinie pokrój w plastry i ułóż na wierzchu ciasta.
- Powoli wylej galaretkę na wierzch masy jogurtowej.
- Tak przygotowany sernik odstaw do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny