Sernik z jogurtów greckich
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Jogurt grecki 0% tłuszczu, jajka, proszek budyniowy, cukier – oto główne składniki sernika, który jest lekki jak chmurka. Przygotowanie zaczyna się od połączenia jogurtu z jajkami, cukrem i budyniem, a na spód kruszymy herbatniki z masłem. Wystarczy upiec i gotowe – rewelacyjny deser na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 650 ml
- Jajko - 4 szt.
- Budyń (proszek) - 80 g (2 szt)
- Cukier - 100 g (1/2 szklanki)
- Masło - 60 g
- Herbatniki - 200 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a na spód ułóż herbatniki.
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij z cukrem na gęstą pianę.
- W osobnej misce rozmieszaj mikserem żółtka wraz z proszkiem budyniowym.
- W rondelku roztop masło i dodaj do żółtek. Całość zmiksuj do połączenia składników.
- Jogurty dodawaj do masy z żółtkami, cały czas mieszając.
- Masę jogurtową wymieszaj z białkami.
- Masę jogurtową przelej na herbatnikowy spód.
- Całość włóż do piekarnika i zapiekaj przez 120 minut w 175 stopniach.
Komentarz dietetyka
To ciasto, tak jak inne słodkości nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny