Sernik z gruszkami

Opublikowano: 22.07.2025 r.
Ser twarogowy, mleczko kokosowe, jajka i świeże gruszki – to serce tego sernika. Twaróg daje mu kremową bazę, mleczko kokosowe i wiórki dodają nutki egzotyki, a gruszki wprowadzają delikatną słodycz i soczystość. Taki sernik świetnie sprawdzi się jako smaczny deser na każdą okazję.
Składniki dla 14 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 800 g (1 i 3/4 wiaderka)
- Mleczko kokosowe - 60 ml (4 łyżki)
- Wiórki kokosowe - 30 g (5 łyżek)
- Mąka pszenna typ 550 - 260 g (2 szklanki)
- Cukier - 200 g (2 szklanki)
- Jajko - 5 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Budyń (proszek) - 40 g (1 budyń)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Gruszka - 1000 g
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, obieraczka, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Przygotuj kruche ciasto. W dużej misce zmieszaj ze sobą mąkę, masło, pół szklanki cukru, proszek do pieczenia, 3 jajka i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
- Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia i powykładaj kruche ciasto na spód, a także boki formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- W dużej misce utrzyj ze sobą pozostałe jaja, cukier, cukier waniliowy i budyń o smaku kokosowym ( sprawdzi się też śmietankowy). Do masy dodawaj małymi porcjami ser i mleczko kokosowe, nie przerywaj ubijania. Na koniec wsyp do masy wiórki i wymieszaj delikatnie wymieszaj masę łyżką.
- Gotową masę wylej na kruche ciasto i wygładź.
- Gruszki umyj i obierz. Pokrój w dużą kostkę i poukładaj na wierzchu masy serowej.
- Ciasto upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.