Sernik z dyni
Opublikowano: 17.05.2022 r.
Masło, twaróg sernikowy, puree z dyni, jajka i biała czekolada to składniki, które tworzą absolutnie niepowtarzalny sernik z dyni. To idealne połączenie kremowego twarogu z intensywnym aromatem dyni oraz białej czekolady, zatopione na kruchym herbatnikowym spodzie. Dodatek budyniu waniliowego idealnie wiąże całość, tworząc puszystą i delikatną konsystencję.
Składniki dla 16 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Masło - 90 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Puree z dyni - 500 g
- Jajko - 4 szt.
- Budyń (proszek) - 40 g (waniliowy, bez cukru, 1 opakowanie)
- Cukier - 160 g
- Czekolada biała - 100 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Przyprawy - cynamon, cukier
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, malakser
Przepis krok po kroku
- W malakserze zmiel herbatniki. Masło rozpuść w rondelku.
- Wymieszaj masło i herbatniki. Możesz dodać jeszcze łyżeczkę cynamonu. Przełóż je na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość dobrze dociśnij i wyrównuj.
- W dużej misce zmiksuj twaróg razem z puree z dyni na jednolitą masę.
- Dodaj jajka, cukier oraz budyń w proszku. Ponownie zmiksuj.
- Przelej na masę z ciasteczek, która jest już w tortownicy.
- Ciasto piecz przez 50-60 minut w 180 stopniach.
- Gdy ciasto stygnie, przygotuj z białej czekolady i śmietanki polewę i polej nią ciasto.
Komentarz dietetyka
Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk