Sernik z czekoladowym spodem
Opublikowano: 17.04.2024 r.
Wyobraź sobie sernik z czekoladowym spodem z masłem, kakao, twarogiem sernikowym i jajkami. Te proste, ale mega smakowite składniki tworzą pyszną kombinację delikatnego twarogu i intensywnego czekoladowego spodu. Kakao dodaje głębi smaku, a masło i jajka sprawiają, że ciasto jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Idealny na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 320 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyzki)
- Masło - 500 g (2 kostki)
- Jajko - 7 szt.
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Twaróg sernikowy - 500 g (1 opakowanie)
- Budyń (proszek) - 60 g (1 opakowanie)
Liczba porcji: 10
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia cukier (1/2 szklanki) i kakao całość dokładnie wymieszaj. Dodaj masło 1 kostkę i wymieszaj.
- Wbij jajka (3 sztuki) i dodaj żółtka, zagnieć ciasto, uformuj kulę i podziel na dwie równe części Odłóż ciasto do lodówki na godzinę.
- Kostkę masła ubij z 1/2 szklanki cukru. Następnie dodaj po jednym żółtku (4 sztuki).
- Dodaj twaróg, całość wymieszaj. Wsyp budyń i wymieszaj za pomocą miksera.
- Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę, a następnie wmieszaj ja delikatnie do masy serowej.
- Jedną część czekoladowego ciasta rozwałkuj i ułóż na blaszce do pieczenia, wylej na nią masę serową, a na wierzch zetrzyj pozostałe ciasto czekoladowe.
- Ciasto upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Wybierając kakao zwróć uwagę na skład, nie powinno ono zawierać cukru i dodatkowych polepszaczy.
~ Oliwia Gawron, dietetyk