Sernik z brzoskwiniami z wiaderka

Opublikowano: 11.08.2025 r.
Mąka pszenna, masło, twaróg sernikowy i brzoskwinie w syropie — te składniki tworzą idealną bazę na pyszny sernik z brzoskwiniami z wiaderka. Z mąki, masła i jajek powstanie kruchy spód, a twaróg sernikowy połączony z żółtkami i budyniem stworzy kremową, lekką masę. Soczyste brzoskwinie w syropie dodadzą owocowego akcentu.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g (10 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 7 g (1,5 łyżeczki)
- Masło - 250 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Budyń (proszek) - 80 g (1 opakowanie)
- Jajko - 2 szt.
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Brzoskwinie w syropie - 800 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania spodu. Mąkę, 3-4 łyżki ksylitolu, proszek do pieczenia i pokrojone masło wymieszaj w misce.
- Miksuj mikserem lub posiekaj na stolicy, aż powstanie drobna kruszonka.
- Dodaj 3 żółtka i zagnieć ciasto aż powstanie jednolita kula.
- Podziel na dwie części i schowaj do lodówki.
- Twaróg zmiksuj z jajkami, ksylitolem i budyniem.
- Brzoskwinie pokrój na cienki plasterki lub w kostkę.
- Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i wysyp bułka tartą.
- Jedną część ciasta z lodówki wyłóż na blachę i wyłóż nim spód formy.
- Na pierwszą warstwę ciasta wyłóż masę serową, na wierzch brzoskwinie, a następnie rozkrusz drugą połowę ciasta na postać kruszonki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 50 minut.
Komentarz dietetyka
Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu ciasto ma niższy indeks glikemiczny i kaloryczność.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk