Sernik z brzoskwiniami i rosą
Opublikowano: 18.09.2024 r.
Poznaj przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami i rosą.
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (ok. 2 szklanek)
- Proszek do pieczenia - 3 g (1 łyżeczka)
- Masło - 200 g
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Jajko - 3 szt.
- Cukier puder - 80 g (8 łyżek)
- Twaróg sernikowy - 1000 g (1 wiaderko)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g (10 łyżek)
- Budyń (proszek) - 80 g (1 opakowanie)
- Brzoskwinie w syropie - 480 g (1 puszka)
- Białko jajka - 5 szt.
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miska, blacha do pieczenia 22 x 26 cm
Przepis krok po kroku
- Mąkę, proszek do pieczenia, masło, dwa żółtka i jedno jajko zagnieć razem z 4 łyżkami cukru pudru na jednolite ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia, wyłóż ją papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10-15 minut.
- 2 jajkami i 4 żółtka ubij mikserem na puszystą pianę z ksylitolem (5-6 łyżek), następnie dodaj do sera i wymieszaj. Na koniec dodaj budyń.
- Brzoskwinie pokrój na drobną kostkę i dodaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj.
- Upieczony spód zalej masą serową i wstaw do piekarnika (180 st. C) na 50-60 minut.
- Białka ubij na sztywną pianę z ksylitolem (4-5 łyżek).
- Ubitą pianę delikatnie rozsmaruj na upieczonym serniku i ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut.
- Odstaw na godzinę do pojawienia się rosy.
Komentarz dietetyka
Zastępując cukier ksylitolem, obniżysz kaloryczność i indeks glikemiczny ciasta.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk