Sernik z brzoskwiniami
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Ser twarogowy półtłusty, jajka, masło i cukier grają tu główne role. Z nimi w kuchni stworzysz coś naprawdę pysznego. Do tego mąka pszenna, budyń i brzoskwinie z puszki dopełnią całości. Rezultat? Sernik, który kusi każdym kęsem i trudno mu się oprzeć! W sam raz na domowe słodkości.
Składniki dla 14 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 1000 g (2 wiaderka)
- Jajko - 5 szt.
- Masło - 300 g (1,5 kostki)
- Cukier - 200 g (1 szklanka cukru)
- Mąka pszenna typ 550 - 390 g (3 szklanki)
- Budyń (proszek) - 80 g (2 opakowania)
- Brzoskwinie w syropie - 820 g (1 puszka)
- Proszek do pieczenia - 8 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- W dużej misce umieść 3 szklanki mąki, pół szklanki cukru , kostkę masła, proszek do pieczenia i wbij 3 jajka. Wszystkie składniki wyrabiaj rękami, tak by powstało ciasto. Jedną połowę zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na spodzie drugą połowę ciasta. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i podpiecz przez 10 minut.
- W dużej misce przygotuj masę serową. Dodaj ser, 2 jajka, pół szklanki cukru, szczyptę cukru waniliowego, pół kostki masła, proszek budyniowy o smaku waniliowym i wszystko wymieszaj mikserem na średnich obrotach.
- Brzoskwinie odsącz z nadmiaru zalewy i pokrój je w drobną kostkę.
- Na podpieczony spód ciasta wyłóż połowę masy serowej. Poukładaj na niej pokrojone brzoskwinie, następnie przykryj je kolejną warstwą masy serowej. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce kruche ciasto odstawione do schłodzenia.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Po upieczeniu posyp ciasto odrobiną cukru pudru.