Sernik z borówkami
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Twaróg sernikowy, borówki amerykańskie, żółtka jajek i trochę masła - oto baza naszego sernika z borówkami! Połączenie kremowego twarogu z soczystymi borówkami daje idealny smak. Dodaj trochę cukru pudru i budyniu śmietankowego, a całość będzie jeszcze bardziej aksamitna. Pycha!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (pół opakowania)
- Margaryna do pieczenia - 250 g
- Cukier puder - 300 g (2 szklanki)
- Żółtko jajka - 5 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 płaska łyżka stołowa)
- Ocet spirytusowy - 10 ml
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Masło - 150 g
- Budyń (proszek) - 60 g (śmietankowy)
- Mąka krupczatka - 20 g
- Jajko - 6 szt.
- Borówka amerykańska - 400 g
- Przyprawy - olejek cytrynowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, sitko, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. Następnie dodaj do niej margarynę, połowę cukru pudru, 5 żółtek, proszek do pieczenia oraz ocet.
- Ze składników dokładnie zagnieć ciasto, podziel je na pół.
- Połową ciasta wyłóż spód blaszki do pieczenia. Drugą połowę ciasta zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
- Z jajek oddziel białka od żółtek.
- Do miski włóż masło, żółtka jaj oraz pozostały cukier. Składniki zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy miksera.
- Następnie do masy dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj.
- Do twarogu dodaj mąkę krupczatkę, budyń oraz olejek cytrynowy. Składniki zmiksuj na jednolitą masę.
- Białka ubij na sztywną pianę i połącz je z masą serową.
- Połowę masy serowej wylej na spód ciasta. Następnie posyp ją borówkami i wlej drugą część masy serowej.
- Na wierzch ciasta zetrzyj na grubych oczkach drugą część ciasta kruchego.
- Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.
- Gotowy sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Sernik z borówkami to doskonała propozycja na dodatek do kawy lub herbaty. Stanowi on dobre źródło białka zwierzęcego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny