Sernik z białą czekoladą
Opublikowano: 17.04.2021 r.
Serio pyszny sernik z białą czekoladą! Potrzebujesz głównie białej czekolady, mascarpone, twarogu sernikowego i jajek. Do tego wykorzystujemy herbatniki, które połączymy z masłem i kakao na świetny spód. Cukier i mąka ziemniaczana też się przydadzą do masy serowej. Idealny balans smaków gwarantowany!
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 150 g
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Masło - 50 g
- Czekolada biała - 300 g
- Mascarpone - 200 g
- Twaróg sernikowy - 400 g
- Jajko - 3 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Cukier - 50 g
- Przyprawy - skórka z cytryny, sok z cytryny, cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, mikser, blender, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zaciśnij obręcz.
- Przygotuj spód ciasta: herbatniki zmiel za pomocą blendera. Masło roztop w garnuszku lub rondelku, dodaj do ciasteczek i dokładnie wymieszaj.
- Masę ciasteczkową włóż na dno tortownicy i ugnieć za pomocą łyżki.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C i piecz spód ciasta przez około 10 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Piekarnika nie wyłączaj (zrób kolejne kroki przygotowania ciasta).
- Tortownicę od strony zewnętrznej owiń folią spożywczą i wstaw ją do większego naczynia żaroodpornego.
- W czajniku zagotuj wodę, w czasie gotowania przygotuj masę serową.
- Przygotuj masę serową: czekoladę połam i roztop w kąpieli wodnej. W misce wymieszaj skrobię i cukier. Dodaj do nich twaróg, mascarpone, jajka, skórkę z cytryny, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 32 łyżeczki cukru wanilinowego oraz płynną czekoladę. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
- Masę serową włóż do tortownicy i wyrównaj łyżką.
- Wrzątek wlej do naczynia żaroodpornego mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Blaszkę wsuń do piekarnika i piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
- Upieczony sernik wyciągnij z wody i pozostaw w tortownicy do całkowitego wystygnięcia.
- Gotowy sernik odstaw na noc do lodówki.
- Podawaj udekorowany owocami.