Sernik wielkanocny

Opublikowano: 06.04.2025 r.
Twaróg sernikowy, kostka masła, 6 jajek, cukier puder i pół szklanki śmietanki kremowej – to główne składniki naszego wielkanocnego sernika. Dodatek cukru wanilinowego nadaje mu wyjątkowego aromatu. To ciasto jest kremowe, delikatne i po prostu rozpływa się w ustach!
Składniki dla 20 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Cukier puder - 220 g
- Jajko - 6 szt.
- Cukier wanilinowy - 16 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (pół szklanki)
- Mąka ziemniaczana - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Bułka tarta - 20 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- Miękkie masło ubij na puszystą masę, następnie stopniowo dodawaj cukier puder oraz po jednym żółtku ciągle ubijając masę.
- Obroty miksera zmniejsz na średnie, dodaj ser twarogowy i wymieszaj do połączenia.
- Następnie dodawaj po kolei cukier wanilinowy, śmietankę i mąkę ziemniaczaną cały czas miksując masę na średnich obrotach miksera.
- Na koniec do masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem i wysyp bułka tartą.
- Masę serową przełóż do tortownicy i wyrównaj ją.
- Sernik piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 60 minut.
- Upieczony sernik zacznij studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Następnie przestudzony sernik wyciągnij z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Sernik wielkanocny to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Sernik jest ciastem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać na jego ilość w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny