Sernik wiedeński z wiaderka
Opublikowano: 15.09.2021 r.
Twaróg sernikowy, jajka, mascarpone i cukier – to kwartet, który tworzy sernik wiedeński z wiaderka. Dzięki tym składnikom, twoje ciasto będzie kremowe, delikatne i pyszne. Mąka ziemniaczana dopełni całość, nadając odpowiednią konsystencję. Sernik ten jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale również niezawodnie pyszny!
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 6 szt.
- Mascarpone - 300 g
- Mąka ziemniaczana - 30 g
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Przyprawy - laska wanilii
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij jaja z cukrem. Dodaj do nich twaróg, ziarenka wanilii, mąkę ziemniaczaną oraz mascarpone i zmiksuj krótko do połączenia składników.
- Przelej masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 70 minut.
- Po tym czasie wystudź w piekarniku z otwartymi drzwiami.
- Gotowe i przestygnięte ciasto schłodź w lodówce przez 12 godzin.
Komentarz dietetyka
Sernik wiedeński domowej roboty jest wyrobem wysoko kalorycznym. Dlatego powinniśmy unikać spożywania tego typu wypieków. Domowy wypiek nie zawiera konserwantów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny