Sernik wiedeński z polewą czekoladową
Opublikowano: 03.08.2023 r.
Twaróg sernikowy, jajka i cukier to podstawa naszego sernika wiedeńskiego. Po wymieszaniu tych składników dodaj trochę budyniu w proszku dla zagęszczenia. Na końcu przygotuj polewę czekoladową z kakao, mleka i cukru.
Składniki dla 8 porcji:
- Herbatniki - 250 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 8 szt.
- Cukier - 120 g
- Budyń (proszek) - 80 g
- Masło - 100 g
- Cukier - 80 g (do polewy)
- Mleko 3,2% - 30 ml
- Kakao 16% (proszek) - 30 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- Żółtka oddziel od białek i zmiksuj z cukrem na jasną masę. Następnie dodaj budyń i po łyżce sera.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą z żółtek.
- Herbatniki wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie wlej masę serową. Piecz 50 min w 180 st. C.
- Studź przy otwartym piekarniku.
- Gdy sernik wystygnie, przygotuj polewę: masło rozpuść z cukrem, dodaj mleko i wymieszaj.
- Ściągnij z ognia i dodaj kakao, energicznie wymieszaj i polej sernik.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny