Sernik wiedeński z budyniem
Opublikowano: 25.04.2022 r.
Sernik wiedeński w połączeniu z budyniem jest jeszcze bardziej wilgotny i puszysty, dlatego koniecznie poznaj mój przepis.
Składniki dla 10 porcji:
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Jajko - 8 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Budyń (proszek) - 70 g (1 opakowanie)
- Masło - 120 g (1/2 kostki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Jajka podziel na żółtka i białka, białka jaj zmiksuj ze szczyptą soli na gęstą pianę.
- Żółtka ubijaj z cukrem, następnie dodawaj twaróg.
- Dodaj budyń i masło pokrojone na mniejsze kawałki.
- Na końcu stopniowo dodawaj ubite na sztywną pianę białka jaj.
- Tak przygotowaną masę wylej na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Dodatkowo możesz przygotować kruchy spód lub gotowy sernik posmarować masą kajmakową.
~ Oliwia Gawron, dietetyk