Sernik wiedeński Thermomix
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Jajka, cukier, kilogram tłustego twarogu i margaryna do pieczenia – to główne składniki, które sprawią, że sernik wiedeński z Thermomixu wyjdzie puszysty i kremowy. Dodaj do tego cukier waniliowy, skórkę z cytryny i rodzynki, a efekt końcowy zachwyci każdego. Niezbędne są również mąka ziemniaczana i proszek do pieczenia, by uzyskać idealną konsystencję.
Składniki dla 15 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 180 g
- Ser twarogowy tłusty - 1000 g
- Margaryna do pieczenia - 180 g
- Rodzynki - 60 g
- Skórka z cytryny - 1 g (z jednej cytryny)
- Mąka ziemniaczana - 20 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 7 g (1,5 łyżeczki)
- Cukier waniliowy - 20 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia, cukier
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tortownica 26 cm, thermomix, motylek (thermomix)
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- W naczyniu Thermomixa umieść motylek, wlej białka i ubijaj przez 3 minuty / obroty 3.
- Dodaj 100 g cukru i ubijaj jeszcze przez 2 minuty / obroty 3.
- Przełóż do innego naczynia i zdejmij motylek.
- Do naczynia Thermomixa włóż twaróg, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy i margarynę. Wszystko wymieszaj z pomocą kopystki 3 minuty / obroty 6.
- Dodaj pianę z białek, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, rodzynki. Wymieszaj przez 30 sekund / obroty wsteczne 4.
- Masę przełóż do natłuszczonej formy i piecz przez 40 minut w temperaturze 150 stopni C, a następnie 30 minut w 170 stopniach C.
- Po tym czasie ostudź ciasto. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Komentarz dietetyka
Odpowiednio zbilansowana dieta powinna składać się również z domowych, słodkich wypieków. Dzięki temu żadna przyjemność życia nas nie ominie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk