Sernik wiedeński puszysty który nie opada
Opublikowano: 28.05.2022 r.
Sernik wiedeński jest niezwykle delikatny i puszysty, a przy tym wszystkim wilgotny w środku. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Składniki dla 20 porcji:
- Jajko - 8 szt.
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (4 łyżki)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, miska, okrągła forma do pieczenia 35 cm
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek.
- Masło przełóż do miski i zacznij ubijać, dodawaj po jednym żółtku, wciąż ubijając. Wsyp cukier.
- Dodaj ser twarogowy i wsyp mąkę, miksuj masę na niewielkich obrotach.
- W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i dodaj do pozostałej masy.
- Przelej masę twarogową do blaszki i upiecz w piekarniku przez 45-50 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Sernik możesz podawać z lodami, bitą śmietaną lub owocami. Przez użycie niewielkiej ilości mąki pszennej, ciasto będzie zawierało śladowe ilości glutenu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk